Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 13 juni 2010

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Ook al ben ik geen bibliothecaris, toch kan ik mij vinden in het bibliothecaris-manifest van Laura Cohen en Kees Hamann. Jammer dat iedere zin in het manifest met ik begint, terwijl bibliotheek 2.0 juist de sociale en interactieve aspecten beoogt. Laura Cohen heeft het over "mijn bibliotheek" en Kees Hamann noemt het "mijn werkgebied", terwijl ik het liever heb over onze bibliotheek en ons werkgebied. Net zoals JP Balkenende het had over "mijn Nederland", i.p.v. ons Nederland, subtiel verschil. Niet ik, niet jij, maar wij!
Er wordt best veel in het manifest gevraagd van de bibliothecaris, gelukkig staat er ook in dat de bibliothecaris zijn fouten mag accepteren.
Als ik de schematische cirkel van David Lee King bekijk, dat mij helpt om de 2.0 factor van onze bibliotheek te bepalen, denk ik dat we in de 3e cirkel zitten, omdat we de bibliotheek en onze gedachtegang niet alleen willen veranderen, maar er nu al het één en ander verandert. Kijk alleen al naar het aanschafbeleid en het afschrijfbeleid van de materialen. En naar het formule management dat toegepast gaat worden. Volgens David Lee King dus nog maar 3 cirkels te gaan om helemaal bibliotheek 2.0 te worden.
Ik heb ook nog gekeken hoe de toekomstige digitale bibliotheek volgens Dennis Eijsten eruit komt te zien. Er staan widgets op de site die ik liever vandaag al op de site zie, zoals de widget mijn geleende titels, waarin je ook meteen je materialen kunt verlengen en je boetes kunt betalen via Ideal, Paypal of creditcard. En dat je in 1 oogopslag kunt zien dat je materialen hebt die al ingeleverd hadden moeten worden. Of de wereldkaart met informatie over bv. je favoriete vakantieland. Ook handig is het als je je leeftijd intikt en je bent 11 jaar, dat je meteen een andere (jeugdiger) site krijgt te zien, dan de site voor volwassenen. Maar de mogelijkheid om vanuit hyves je favoriete boek te reserveren (terwijl je die al gelezen hebt) vind ik weer niet zo zinvol.

3 opmerkingen:

 1. Het zou idd heel handig zijn om je boetes/abonnement online te kunnen betalen. Dat moet toch ingevoerd kunnen worden?
  En nu dan nog het laatste 'Ding'!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De spijker op z'n kop: niet ik, niet jij , maar wij!
  Het was erg leuk om je blog te volgen in de afgelopen tijd en hoop dat er meer niet-bibliothecarissen volgen. Heel veel zelfs! Maak je collega's enthousiast voor de 23 dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De toekomstvisie van Dennis is inmiddels in een andere vorm werkelijkheid geworden. Inmiddels draait er voorbeeldsite van een fictieve bibliotheek. Kijk maar eens op www.valkenzande.nl.
  Binnenkort starten er gesprekken met Hyves om te zien welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking.

  BeantwoordenVerwijderen