Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 27 februari 2011

Ding 27 Copyright

Erwordt vaak veel te krampachtig met auteursrechten omgegaan vind ik, met name met muziekauteursrechten.
Vroeger had je al het gedoe dat je geen cassettebandjes mocht opnemen met je favoriete muziek en nu heb je weer hetzelfde gedoe met cd's branden en muziek downloaden.
Op dit ogenblik is een lieve collega van mij cd's van the Baseballs en Adele aan het branden voor mij.
Burgerlijke ongehoorzaamheid, ik ben medeplichtig en ik voel me niet schuldig.

Laatst hadden we een feestje in een zaaltje boven ijsbaan "de Westfries". De organisator van het feest had doorgegeven dat er een discjockey zou komen.
Vervolgens ontving hij een brief, dat de discjockey geen doorgang kon vinden vanwege de muziekauteursrechten van BUMA/STEMRA (was toch een domper op het evengoed toch nog wel gezellige feest)
Het moet toch niet gekker worden.

Enfin, ik heb via de site Copyscape(free plagiarism warning banner) naar "verdachte" stukjes tekst gekeken, dank je wel voor deze tip, Erica.
Een URL invullen(kopiëren) gaat sneller en is idd veel handiger via Copyscape dan een tekst tussen aanhalingstekens plaatsen via Google.

Op Flickr zocht ik foto's met een Creative Common licentie en het ligt echt wel aan het onderwerp of de Engelse zoekterm betere resultaten oplevert dan de Nederlandse zoekterm.
Ik zocht foto's van schaatsen op en dat levert veel mooiere plaatjes op dan foto's van ice skating.
Al mijn foto's op Flickr hebben het © teken. Ik heb geen zin om na te denken of ik wel of niet een Creative Common licentie wil, laat staan welke Creative Common licentie.
Ik laat het © teken staan bij mijn foto's, dan kom ik hopelijk niet zo snel in beeld bij DWDD, met een crimineel op mijn bank op een bewerkte foto.

zondag 20 februari 2011

Vervolg Ding 25 Screencasting

Het is ons waarlijk gelukt om een geniale blooper en een leuke screencast te maken.
Het is een instructie over het reserveren van materiaal in de biliotheek, via de website.
Zie ding 25 op mijn blog voor het resultaat.

zondag 13 februari 2011

Ding 26 Privacy en veiligheid

Het googelen van "Bibliotheek Heerhugowaard" levert op dit moment meer dan 230 resultaten op. Deze blog wordt nu ook wel toegevoegd, denk ik.
Het googelen van mijn naam levert nu 39 resultaten op, met o.a. vermeldingen van Flickr, met wie ik bevriend ben op de sociale media en internetpetities waar ik aan meegedaan heb, gelukkig geen schokkende berichten waarbij mijn privacy in het geding komt.
Over privacy en veiligheid valt zoveel te zeggen, dat ik nu alleen blog over de privacy en veiligheid van mijn omgeving op internet.
Ik ken iemand in mijn omgeving (mocht niet te persoonlijk worden, was de opdracht) die deze week bedonderd is en zijn aankoop op internet via Marktplaats niet heeft ontvangen. Dit is al eens eerder gebeurd en had hij ook aangifte gedaan, waarna die persoon werd verwijderd van Marktplaats. Het lullige is alleen dat zo'n figuur weer doorgaat met de kluit belazeren onder een andere naam. Niet altijd even veilig dus, shoppen via internet.
Er is op het internet zoveel criminaliteit, dat het waarborgen van onze veiligheid en privacy van ons en onze computers nog een hele kluif is.
Wat de veiligheid betreft, waar ik zelf wat aan kan doen is een goede virusscanner op de pc en voorzichtig zijn met het vrijgeven van informatie over mijzelf, opdat er hopelijk geen misbruik van gemaakt wordt. O ja, en uitkijken bij wie ik wat koop op het internet.
Het afschermen van mijn privacy wat de sociale media betreft, daar kan ik met behulp van instellingen op mijn accounts zelf ook het een en ander aan doen. En door er alleen op te zetten wat ik wil dat iedereen van mij mag weten.
Wat Facebook betreft vind ik het hoofdstukje "Help je vrienden" een inbreuk op de privacy, door de tips om je Facebookvrienden een voorstel te doen voor een profielfoto, of om vrienden voor te stellen aan je Facebookvriend. Dat mogen ze zelf weten, daar hebben ze mijn interventie niet bij nodig.
En wat de bibliotheek betreft dienen we er voor te zorgen dat te allen tijde de privacy van de klant gewaarborgd blijft.

zondag 6 februari 2011

Ding 25 Screencasting

Er is nu een datum gepland om met z'n drieën een screencast te maken, dat eventueel gebruikt kan worden in de bibliotheek.
Mijn voorkeur gaat uit naar een screencast met een komische noot. Een dag niet gelachen.... Wordt vervolgd..

En ja hoor, dit is 'm, de blooper.

Copyright Anita, Erica en Hilde ©

En dit is de goeie:

Copyright Anita, Erica en Hilde ©

En we hadden met z'n drieën zo'n mooie screencast gemaakt waar we alledrie apetrots op waren.
Maar omdat we de screencast, met screencast-o-matic, fullscreen hadden opgenomen, kon het alleen in verkleinde vorm geüpload worden en toen was de tekst op de screencast zo onleesbaar, dat het wel Chinees leek.
Toen we daarna de screencast opnieuw opnamen, nu met het scherm een stukje verkleind, hadden we vergeten de reservering op te heffen waardoor we nu zo'n leuke blooper hebben.
Daarna ging het goed.
Het was echt heel handig om de screencast met z'n drieën op te nemen, omdat we elkaar heel goed aanvulden met ideeën, teksten en het vormgeven van de screencast. De muziek van Adele erbij vonden we heel leuk omdat we een cd van Adele gingen reserveren.
Omdat bibliotheek Kennemerwaard een professionele organisatie is en dat ook wil uitstralen, denk ik dat er ook hele goede screencasts op de website horen te staan, dus ja... dat wordt dan nog ff oefenen (met een goede microfoon), en toch zijn we heel trots op het resultaat.