Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 13 februari 2011

Ding 26 Privacy en veiligheid

Het googelen van "Bibliotheek Heerhugowaard" levert op dit moment meer dan 230 resultaten op. Deze blog wordt nu ook wel toegevoegd, denk ik.
Het googelen van mijn naam levert nu 39 resultaten op, met o.a. vermeldingen van Flickr, met wie ik bevriend ben op de sociale media en internetpetities waar ik aan meegedaan heb, gelukkig geen schokkende berichten waarbij mijn privacy in het geding komt.
Over privacy en veiligheid valt zoveel te zeggen, dat ik nu alleen blog over de privacy en veiligheid van mijn omgeving op internet.
Ik ken iemand in mijn omgeving (mocht niet te persoonlijk worden, was de opdracht) die deze week bedonderd is en zijn aankoop op internet via Marktplaats niet heeft ontvangen. Dit is al eens eerder gebeurd en had hij ook aangifte gedaan, waarna die persoon werd verwijderd van Marktplaats. Het lullige is alleen dat zo'n figuur weer doorgaat met de kluit belazeren onder een andere naam. Niet altijd even veilig dus, shoppen via internet.
Er is op het internet zoveel criminaliteit, dat het waarborgen van onze veiligheid en privacy van ons en onze computers nog een hele kluif is.
Wat de veiligheid betreft, waar ik zelf wat aan kan doen is een goede virusscanner op de pc en voorzichtig zijn met het vrijgeven van informatie over mijzelf, opdat er hopelijk geen misbruik van gemaakt wordt. O ja, en uitkijken bij wie ik wat koop op het internet.
Het afschermen van mijn privacy wat de sociale media betreft, daar kan ik met behulp van instellingen op mijn accounts zelf ook het een en ander aan doen. En door er alleen op te zetten wat ik wil dat iedereen van mij mag weten.
Wat Facebook betreft vind ik het hoofdstukje "Help je vrienden" een inbreuk op de privacy, door de tips om je Facebookvrienden een voorstel te doen voor een profielfoto, of om vrienden voor te stellen aan je Facebookvriend. Dat mogen ze zelf weten, daar hebben ze mijn interventie niet bij nodig.
En wat de bibliotheek betreft dienen we er voor te zorgen dat te allen tijde de privacy van de klant gewaarborgd blijft.

1 opmerking:

  1. De oplossing van het probleem begint bij jezelf, maar ligt niet uitsluitend bij jezelf. Je bent natuurlijk ook afhankelijk wat anderen van je online zetten. Hoe instanties en collega's, vrienden en familie jouw privacy respecteren. Mediawijsheid komt van meerdere kanten. En wat kun je daar als ouder, collega en bibliotheekmedewerker in betekenen?

    Boeven heb je natuurlijk overal en altijd. Internet maakt het hen echter makkelijk om op grotere schaal en afstand, redelijk anoniem te opereren. Hier past een gezonde dosis van argwaan en jezelf kritische vragen durven stellen, zonder dat het echter verlamd. Wat dat is het laatste waar je op zit te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen