Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 17 april 2011

Ding 30+ Promofilm Bibliotheek Kennemerwaard

Om deze cursus leuk af te sluiten hebben Erica, Anita en ik een promofilmpje gemaakt voor bibliotheek Kennemerwaard, waarbij we werden geïnspireerd door de Coca-Cola reclame Open Happiness.
Er ging veel tijd in zitten en soms kwam er rook uit m'n oren, als niet alles ging met het bewerken van het filmpje en het erop zetten van de stem, de muziek en de materialen op het juiste tijdstip zoals het bedoeld was.
En het op YouTube zetten ging pas na het overzetten van het bestand op Mediaplayer met dank aan Jenny, die zorgde dat de rook om m'n hoofd weer verdween.
Maar heel leerzaam,leuk om te doen en leuk om samen met Erica en Anita de materialen uit te zoeken en samen de door Anita zelfgemaakte foto's uit te zoeken die het mooist waren, die vervolgens door Erica in Movie Maker werden gezet. Een goede samenwerking weer, in navolging van de screencast waar we ook zo trots op zijn.
Ik ben blij dat ik deze verdiepdingencursus heb gevolgd en weer tot een goed einde heb gebracht, met dank aan m'n medeverdiepdingers.

En nu het filmpje:

Ding 30 Google Books en e-books

Zowel Google Books als Google e-books bekeken, maar het kon mij niet bekoren. Wel goed om de geavanceerde zoekmogelijkheid te gebruiken, met een buitenlandse schrijver krijg je anders geen Nederlandse tekst te lezen.
Ik doe hier weinig mee, net als met de GooReader die ik voor deze opdracht geïnstalleerd heb.
Van de boeken die ik in Local Library heb toegevoegd en gelezen heb of wil gaan lezen, waren geen plaatjes beschikbaar, wel van de Engelse versie. Alleen van "De dans van de geesten" van Ton van der Lee was een plaatje beschikbaar. Ik heb al een library in LibraryThing en Dizzie.nl, dus GooReader gaat weer verwijderd worden.
En om e-books te downloaden heb je geen GooReader nodig.
Toen de film Twilight in de bioscoop draaide heeft Jenny het boek "New Moon" van Stephenie Meyer gereserveerd. Omdat ze niet zo lang wilde wachten op het boek, heeft ze het e-book gedownload en heeft ze de Engelse versie van het e-book gelezen op de pc.
Daarna heeft ze geen e-books meer gedownload, omdat ze de papieren versie toch prevaleert.

In het weekendmagazine van het NHD vorige week stond een goed artikel over e-readers en tablets, het verschil ertussen en wat handig is om mee te nemen op vakantie. De conclusie van Peter Lodewijks en Mirjam van Twisk was:
E-readers en tablets laten zich, net als appels en peren, eigenlijk niet vergelijken. De e-reader is louter en alleen gemaakt om boeken op te lezen, terwijl dat voor de tablets slechts één van de functies is.
Daarom is het handig je van te voren af te vragen wat je precies verwacht van het apparaat.
Wil je absoluut in het zonnetje zitten lezen, dan is de keuze helder: neem een e-reader.
Ben je echter niet zo'n zonaanbidder, vind je het niet erg om wat meer rechtop te lezen en gaat het leesgenot boven alles, dan is een tablet je-van-het. Helaas is het apparaat waarmee je in alle omstandigheden zonder ongemak elektronische boeken kunt lezen nog niet uitgevonden.

Een tablet en een e-reader:

De Apple iPad:











De e-reader Sony Reader touch:









Mijn conclusie: Doe mij een tablet met daarnaast een goed boek in het zonnetje voor bij het zwembad, alhoewel ik bij een zwembad niet aan lezen toekom, maar dit terzijde.

Bron NHD Vij Exclusief 07-04-2011.

maandag 11 april 2011

Ding 29 Mobiel internet

Volgens een collega die ik interviewde over haar gebruik van mobiel internet werkt mobiel internet verslavend.
Vandaar dat ik steeds meer mensen zie met een "mobieltje" in hun handen, waar dus niet meer alleen mee gebeld en ge-sms't wordt.
De apps die deze collega het meest gebruikte waren twitter, e-mail, angry-birds en market om leuke apps te scoren.
En een hele leuke app vond zij Layar, waar je op de funda-site rond kunt kijken naar huizen in de omgeving waar je je bevindt en op sterren kijken, waarbij als je je smartphone naar de sterren richt, je meteen op je smartphone de naam van die sterren kunt lezen. Leuk, interessant en educatief! Dat vind ik nu ook een leuke app.
Een andere collega gebruikt weer veel spotify, de bank, de tv-gids, whats app om gratis te sms-en met gebruikers van deze app.
Zij vond de spotlight een leuke app omdat deze veel licht geeft en de app EHBO voor als je ter plekke niet meer weet wat je te doen staat bij het verlenen van eerste hulp.
En als ik apps mag bedenken voor de bibliotheek is het de catalogus, die volgens mij het meest bezocht wordt en de app mijn biebgegevens waarin je kunt zien wat je geleend hebt, de uiterste inleverdatum en je reserveringsgegevens.
Als ik een smartphone zou hebben, zou ik deze bieb apps er zeker op willen hebben.
Dus ik ga ook ooit overstag. Voorlopig houd ik het bij sms-en, bellen, muziek luisteren en leuke foto's maken.
En ja, dit is mijn mobieltje en ik ben er zo blij mee. Gebruik hem nu het meest als mp3-speler voor onderweg tijdens het skeeleren en fietsen.

zondag 3 april 2011

Ding 28 Crowdsourcing en crowdfunding

Het Country clean up project "Lets do it 2008" in Estonia vind ik een heel mooi voorbeeld van crowdsourcing. Met een heel mooi resultaat, waarbij meer dan 50.000 mensen hielpen om in 1 dag het zwerfvuil in het land op te ruimen.
Zonder crowdsourcing had het de regering 3 jaar en € 22.500.000,- gekost om dit te kunnen bewerkstelligen.

De site "Verbeter de buurt" heb ik bekeken, maar deze site mag nog echt wel gepromoot of gecrowdsourced worden. De Gemeente Opmeer doet mee, maar er staat nog geen enkel idee of probleem genoteerd bij deze Gemeente. Daarom ben ik bij Heerhugowaard gaan kijken, staat er bij probleem "door rood licht rijden" bij de Zuidtangent "probleem opgelost". Mag ik hieruit concluderen dat er nu niemand daar meer door rood licht rijdt?
Deze site houd ik er wel in om problemen en ideeën op te zetten opdat er een buurt verbeterd kan worden.

De opdracht ter ontspanning om GWAP te gaan doen (met matchin) of tags te gaan zoeken voor Google Image Labeler was niet echt ontspannend, ook omdat ik meteen aan het denken ben wat de bibliotheek hier mee kan.Ik heb foto's beoordeeld met matchin en ik heb tags toegekend aan afbeeldingen bij Google Image Labeler en het is mooi dat dit tot doel heeft om de vindbaarheid te vergroten. En dat is voor de bibliotheek ook een goed streven, de vindbaarheid vergroten.
Ook is het voor de bibliotheek een goed streven om ook aan crowdsourcing en crowdfunding te doen, bv. met een denktank / ideeënbus op de site om zo te bewerkstelligen dat het publiek meer betrokken is bij wat er speelt in de bibliotheek. Er is al een biebpanel dat onderin verscholen staat op de website van bibliotheek Kennemerwaard, maar daarin staat nergens dat je kunt aanmelden voor dit panel. Crowdsourcing hierbij zou dus niet verkeerd zijn.