Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 30 januari 2011

Ding 24 Mediawijsheid

Hoe mediawijs ben ik? Hoe mediawijs is niet gemakkelijk aan te geven.
Dat bewijst zich alleen in de praktijk volgens mij.
Ik vind het vooral als ouder belangrijk om mediawijs te zijn.
Toen Jenny nog op de basisschool zat, zaten een aantal klasgenoten te chatten op Habbo Hotel.
Dus Jenny had zich ook lid gemaakt, maar toen ik een keer met haar mee keek en er op dat moment hele rare opmerkingen kwamen van een wildvreemde chatter, hebben we Habbo Hotel verwijderd.
En snapte ze ook dat ik niet meer wilde dat ze met iemand die ze niet kende ging chatten.
Nu zit ze op twitter, op facebook, ze msn't en heeft een paar honderd vrienden op hyves en ze zegt dat ze ze allemaal kent, dat geloof ik wel. Ze is nu zelf al aardig mediawijs.
Amy van bijna 5 jaar wil ik ook (spelenderwijs) mediawijs begeleiden met games, het internet, de sociale media, het filteren van informatie en alles wat bij media komt kijken.

Jenny zit nu op het VWO en bijna alle informatie tussen ouders en school verloopt nu via het internet.
Op het werk verloopt ook bijna alle informatie via internet en zo gaat dat waarschijnlijk bijna overal.
En daar kunnen we als bibliotheek niet omheen.
Als bibliotheek horen we de klant ook zoveel mogelijk op allerlei manieren via het internet te informeren en ook de klant op allerlei manieren te informeren over het internet, om ze ook mediawijsheid te kunnen bieden.

Als ik denk aan een activiteit die in onze bibliotheek georganiseerd kan worden tijdens de komende week van de Mediawijsheid is het aandacht besteden aan de digibeet, die toch ook regelmatig de bibliotheek bezoekt.
En soms gaat deze digibeet internetten in de bibliotheek, omdat ze door instanties dringend verzocht worden om zich via het internet in te schrijven. Maar dan blijken deze mensen geen e-mail adres te hebben, waardoor ze zich niet kunnen inschrijven. Het zou mooi zijn als deze mensen ge├»nformeerd kunnen worden over e-mail en internet, waardoor ze toch een klein beetje mediawijs worden.

zaterdag 22 januari 2011

Vervolgcursus 23Dingen: 7 VerdiepDingen


Eerste opdracht van de vervolgcursus is, aan te geven welke dingen ik toepas in mijn werk. Tijdens het schrijven van deze blog luister ik nu via Spotify naar Nelly - Just a dream, onwijs mooi nummer.
Spotify gebruik ik niet tijdens het werk hoor. Ik maak eigenlijk alleen gebruik van google docs voor mijn werk. En via de sociale media blijf ik aardig op de hoogte van blogs van collega's met vaak interessante werkgerelateerde informatie. Ik had me ook opgegeven voor een werkgroep om sociale media toe te passen op de website, maar dat zit nog in de pen. Twitter wordt al toegepast op de website, nu nog Hyves en Facebook.
Morgen ben ik jarig, denk dat ik ook via de sociale media gefeliciteerd word. Heb ook al een heleboel kaarten via de post ontvangen en dat blijf ik toch het allerleukst vinden.
Heb weer zin om mij op deze vervolgcursus te storten, met daarin ook het plan om samen met Erica en Anita een filmpje te maken, waarover we in ieder geval al voorpret hebben om alle gekke idee├źn die al naar boven borrelen. Proost, op de nieuwe cursus!