Jenny en Amy

Jenny en Amy

donderdag 17 juni 2010

Ding 23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd


En dan ben ik zomaar bij het laatste blog beland voor deze 23 dingen cursus. Onwijs enthousiast was ik aan het begin van de cursus en dat ben ik aan het eind van deze cursus nog steeds, al zijn mijn dierbaren blij als deze cursus voorbij is, omdat er wel heel veel tijd in ging zitten in het doorspitten en het onder de knie krijgen van de 23 dingen. Er zijn dingen waar ik waarschijnlijk niet meer naar omkijk na deze cursus, maar er zijn zeker dingen, waar ik erg enthousiast over ben en mij in ga verdiepen. Alhoewel, als ik nog eens goed kijk naar alle 23 dingen, denk ik toch dat ik wel van alle dingen op één of andere manier gebruik blijf maken. RSS Feeds bv. Dit was een "tegenopzienersding", maar eenmaal geïnstalleerd, bleken ze toch wel handig.
Voor mijn werkzaamheden in de bibliotheek heeft deze cursus in eerste instantie nog niet heel veel bijgedragen, maar wie weet, er gaat nog zoveel veranderen in bibliotheekland, dat mijn computervaardigheden vast nog wel van pas komen. Ik word nu regelmatig als 23Dinger naar het interneteiland gestuurd om klanten te helpen, die er niet uitkomen.
Van Google Docs maak ik nu al regelmatig gebruik, deze week heb ik de notulen van het teamoverleg in Google docs gemaakt, i.p.v. in Word. Tijdens werkzaamheden luister ik graag online naar muziek, muziek had mijn interesse al, dus ga ik het online beluisteren van muziek in sociale netwerken uitdiepen. Voor het opzoeken van muziek maakte ik ook regelmatig gebruik van YouTube. Dat ding was gesneden koek, daar maakte ik al heel veel gebruik van, ook dankzij mijn dochter die mij attent maakte op leuke filmpjes. Zelf filmpjes maken, daar heb ik nog geen kaas van gegeten, maar misschien is dat wel iets voor een volgende cursus.
Dizzie.nl, daar ga ik ook mee verder, in tegenstelling tot Librarything, dat ik laat voor wat het is.
En ja, Instant Messaging, dat is via Google chat niet zo handig gebleken.
Hyves, Twitter en Facebook, dat vind ik samen met de muzieksites toch wel het leukste van alle web 2.0 dingen. Met een voorkeur voor Hyves, vanwege het chatten, attente berichtjes met verjaardagen, lief en leed en het gemakkelijk kunnen oppimpen van je Hyves met foto's, gadgets etc.
En foto's online bewaren en delen, hier ga ik ook mee verder.
Sorry dierbaren, ik ben dus nog lang niet uitgecomputerd.
En ook het schrijven van een blog, dat vond en vind ik ook leuk om te doen, ook al weet ik niet of anderen het graag lezen, miste feedback op dit vlak. Zelf heb ik regelmatig feedback gegeven aan mijn collega's, meestal mondeling.
Elkaar feedback geven is misschien iets wat ook bij de 23 Dingen als opdracht meegegeven kan worden ter verbetering van de cursus. En ik zou geen extra ding doen als je de cursus al geëvalueerd hebt, maar 2 dingen samen voegen tot 1 ding, zodat je 23 dingen blijft houden. Ding 17 Bekijk een website naar keuze kun je samenvoegen met een ander ding, of Ding 14 Instant Messaging samenvoegen met Ding 12 Microbloggen met Twitter.
En ter verbetering van de bibliotheekdiensten: Meer interactie met de klanten op de Website, Twitter en Hyves!?
En dan als laatste: 23 Dingen was voor mij........
als een vitaminepilletje voor mijn gezondheid.
Een aanvulling voor mijn persoonlijke ontwikkeling!
Ik heb veel mogen leren in deze cursus. Iedereen bedankt die hier aan heeft mogen bijdragen! xx Hilde

zondag 13 juni 2010

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Ook al ben ik geen bibliothecaris, toch kan ik mij vinden in het bibliothecaris-manifest van Laura Cohen en Kees Hamann. Jammer dat iedere zin in het manifest met ik begint, terwijl bibliotheek 2.0 juist de sociale en interactieve aspecten beoogt. Laura Cohen heeft het over "mijn bibliotheek" en Kees Hamann noemt het "mijn werkgebied", terwijl ik het liever heb over onze bibliotheek en ons werkgebied. Net zoals JP Balkenende het had over "mijn Nederland", i.p.v. ons Nederland, subtiel verschil. Niet ik, niet jij, maar wij!
Er wordt best veel in het manifest gevraagd van de bibliothecaris, gelukkig staat er ook in dat de bibliothecaris zijn fouten mag accepteren.
Als ik de schematische cirkel van David Lee King bekijk, dat mij helpt om de 2.0 factor van onze bibliotheek te bepalen, denk ik dat we in de 3e cirkel zitten, omdat we de bibliotheek en onze gedachtegang niet alleen willen veranderen, maar er nu al het één en ander verandert. Kijk alleen al naar het aanschafbeleid en het afschrijfbeleid van de materialen. En naar het formule management dat toegepast gaat worden. Volgens David Lee King dus nog maar 3 cirkels te gaan om helemaal bibliotheek 2.0 te worden.
Ik heb ook nog gekeken hoe de toekomstige digitale bibliotheek volgens Dennis Eijsten eruit komt te zien. Er staan widgets op de site die ik liever vandaag al op de site zie, zoals de widget mijn geleende titels, waarin je ook meteen je materialen kunt verlengen en je boetes kunt betalen via Ideal, Paypal of creditcard. En dat je in 1 oogopslag kunt zien dat je materialen hebt die al ingeleverd hadden moeten worden. Of de wereldkaart met informatie over bv. je favoriete vakantieland. Ook handig is het als je je leeftijd intikt en je bent 11 jaar, dat je meteen een andere (jeugdiger) site krijgt te zien, dan de site voor volwassenen. Maar de mogelijkheid om vanuit hyves je favoriete boek te reserveren (terwijl je die al gelezen hebt) vind ik weer niet zo zinvol.

maandag 7 juni 2010

Ding 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Heel handig voor de klanten,de aquabrowser bij OBA Amsterdam. Bij zoekopdrachten met een verkeerde spelling geeft de woordenwolk vaak wel een goede suggestie. Ook handig om in My Discoveries je eigen lijstje te kunnen maken. Mooi dat het publiek waarderingen, tags en recensies kan toevoegen. Helaas heb ik nog geen recensies van het publiek gevonden, wel waarderingen en toegevoegde tags.
Al worden deze tags niet overgenomen door de aquabrowser, dus geen vervuiling, maar ook waarschijnlijk geen toegevoegde waarde, zoals bij google wel het geval is.
Zo jammer dat bibliotheek Kennemerwaard niet bekend is bij Worldcat, s'werelds grootste bibliotheekcatalogus en er zijn meer dan 10.000 bibliotheken over de hele wereld aangemeld. Wellicht actiepuntje!

zondag 6 juni 2010

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Weer een ontzettend leuk ding. Er gaat wel veel tijd in dit ding zitten,vooral omdat ik verschillende sites uitprobeer en meteen liedjes beluister. Bij Last.fm luisterde ik naar Amy MCDonald radio en dan hoor je ook zangers en zangeressen in ditzelfde genre. Er kwamen ook zangeressen langs, waarvan ik nog nooit gehoord had. Jenny bleek ze allemaal te kennen, ik loop dus ff op achter met mijn muziekkennis. Bij Fleetwood Mac radio kende ik wel alle andere artiesten en Jenny weer niet, het zal wel het leeftijdsverschil zijn.
Ik heb ook nog naar de alternatieve sociale muzieksites Grooveshark en Blip.fm gekeken,Blip.fm heeft een hoog youtube gehalte, dus kijk ik liever meteen op youtube en Grooveshark vind ik een mooie muzieksite. Maar de topper vind ik toch Last.fm, ook doordat je andere artiesten leert kennen en vanwege het informatieve gehalte van deze site. Hierdoor vind ik Last.fm heel geschikt voor de bibliotheek, om deze site ook beschikbaar te stellen voor het publiek.