Jenny en Amy

Jenny en Amy

maandag 31 mei 2010

Ding 19 Sociale netwerken en wat er in te doen is

Een heel leuk ding, ding 19.
Ben net lid geworden van de 23 dingen ning, ik kon helaas nog geen andere medecursist erop ontdekken, lid van de bibliotheek 2.0 ning, lid van Facebook en bij het vorige ding lid van Dizzie.nl. Ik ben al een tijd lid van Hyves en Twitter. Ook ben ik lid van de Kennemerwaard Innovatie en ontwikkeling ning.
Jeetje, wat ben ik sociaal bezig in mijn uppie achter de pc.
Maar wel allemaal ontzettend leuk. We hoeven niet meer te vrezen voor een eenzame oude dag, leve de sociale netwerken.
Voor de bibliotheek zie ik Twitter, Hyves en Dizzie.nl als netwerken die we kunnen gaan gebruiken voor het interactieve contact om mensen te bereiken en om bereikbaar te zijn voor mensen. En natuurlijk om de bibliotheek te promoten.

zondag 30 mei 2010

Ding 18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing

Zelf ervaar ik LibraryThing niet als een snoeptrommel zoals anderen die ervaren. Ik heb een account gemaakt, wat boeken toegevoegd aan mijn LibraryThing en een widget op mijn blog gezet en daar blijft het voorlopig wel bij, denk ik. De bibliotheek zelf ervaar ik wel als een snoeptrommel, omdat er zoveel boeken door mijn handen gaan, dat leuke titels en interessante boeken vanzelf op mijn pad komen. Voor mij is het enige nut van het catalogiseren van mijn boekenkast, als de boel in de hens mocht vliegen. En dan vind ik het catalogiseren van foto's toch belangrijker.
En dan zijn er zo gigantisch veel boeken toegevoegd aan LibraryThing en dan nog heb ik een paar boeken als eerste toegevoegd.
Ook heb ik een account gemaakt op Dizzie.nl Deze site ziet er veel gelikter uit dan LibraryThing en spreekt mij veel meer aan. Ik kreeg meteen leuke welkomstkrabbels van het Dizzzie-team en van een andere boekenliefhebber. Deze site houd ik er in! Voor de bibliotheek zie ik LibraryThing niet direct als web 2.0 dienst om gebruik van te gaan maken.

donderdag 20 mei 2010

Ding 17 Bekijk een Web 2.0 site naar keuze

Als je aan mij vraagt om een web 2.0 dienst op te zoeken, die mij aanspreekt en waarvan ik denk dat het waarde kan hebben voor de bibliotheek, denk ik aan hyves. Marga geeft aan in een reactie dat hyves/facebook alleen zin heeft als er een wisselwerking is met de klanten. Die wisselwerking kun je wel hebben door de klant te prikkelen om te reageren, denk ik. Door polls te maken, waar klanten op kunnen reageren, de WieWatWaar steeds actualiseren, foto's van recente activiteiten plaatsen en ook door te reageren op de biebhyvesleden. Zonder actie geen reactie.
Bij Frankwatching.com zijn de web 2.0 sites mooi in kaart gebracht en zie ik dat ik al van verscheiden web 2.0 diensten gebruik maak. Er staan ook sites bij waarvan ik geen gebruik maak, maar die mij wel handig lijken om toe te voegen, zoals een to do list, bv. www.rememberthemilk.com.
Al zal ik voor een boodschappenlijstje toch altijd een papiertje nodig hebben. Maar een vakantiemeeneemlijst is wel handig om op een site te hebben. Al heb ik die ook al in een word document staan. Ik zie wel, als ik in de toekomst ooit wat vergeetachtig word, hoop ik dat ik het bestaan van deze site niet vergeten ben.

maandag 10 mei 2010

Ding 16 Ontdek wat YouTube video te bieden heeft


Momenteel kijken we alle dagen op you tube. Onze dochter Amy (4 jaar) wil dit filmpje wel 100x horen. Dan dansen we samen het dansje, net zoals de mannen van dit filmpje.
Ik zie ook bibliotheekmogelijkheden met dit filmpje. Leuk om de kinderen mee bezig te houden, voor of tijdens een workshop.

donderdag 6 mei 2010

Ding 15 Extra: Ontdek je plekje, ontdek Google Maps en Street View


Grotere kaart weergeven
Gemeentehuis en bibliotheek Heerhugowaard

23 Dingen weergeven op een grotere kaart
Routekaart Bibliotheek Heerhugowaard - Hoogwoud

23 Dingen vind ik leuker klinken dan 24 Dingen, dus ben zo eigenwijs om dit Ding extra als Ding 15 te doen. Ben aan de slag gegaan met Google Maps en Street View en heb de voorbeelden bekeken van bijvoorbeeld de adresinformatie van bibliotheek Maasland. Leuk gedaan. Omdat bibliotheek Heerhugowaard niet goed te zien is in Street View (geen vooraanzicht) valt dit af om het net als deze bibliotheek ook zo te laten zien op de website.
Ik heb ook een eigen Google Map gemaakt en de mooie fietsroute erop aangegeven van de bibliotheek naar huis.

zondag 2 mei 2010

Ding 15 Podcasts: radio waar en wanneer jij wilt

Via bibliotheek Waterweg heb ik Itunes geïnstalleerd op de computer en vervolgens heb ik de podcasts van Radio 538: Evers staat op en Veronica Top 40 Hitdossier toegevoegd aan mijn Itunes. Edwin Evers heb ik even beluisterd, daar luister ik graag naar.
Podcasts hebben nu niet direct mijn interesse. Om Edwin Evers te beluisteren, hoef ik niet speciaal naar z'n podcast.
Ik kwam veel podcast hoorspelen tegen en dat lijkt me juist leuk voor de iets oudere generatie die er mee opgegroeid is.
Voor mogelijkheden als bibliotheektoepassingen zijn bibliotheek Waterweg en DOK Delft goede voorbeelden voor het aanbieden van podcasts.

Ding14 Instant Messaging : blabla of uhhuh?

Google talk chatback geïnstalleerd op m'n blog, maar niemand is zo gek om met mij op deze zondagmiddag te chatten. Dus helaas kan ik hier nog niet over schrijven of deze manier van instant messaging mij bevalt. Zelf chat ik regelmatig via Hyves desktop chat, altijd gezellig.  En mijn ervaringen met instant messaging via msn messenger zijn ook positief. Eigenlijk zijn het meer de ervaringen van Jenny die iedere dag chat via msn messenger. Af en toe hoor ik haar in de lach schieten bij weer een leuke chat van een vriend(in) of klasgenoot. Chatten via msn en hyves, muziek aan, tv aan, huiswerk maken, leren en dat doet Jenny allemaal gelijktijdig. Ze haalt ook nog goede cijfers, dus geloof ik ook dat het allemaal tegelijk kan. Gelukkig vindt ze boeken lezen ook nog steeds leuk.
Voor de bibliotheek zie ik instant messaging niet echt als een item waar we gebruik van gaan maken, ook vanwege de beschikbare tijd, die er (vooralsnog) niet is.