Jenny en Amy

Jenny en Amy

zondag 25 april 2010

Ding 13 Online kantoortoepassingen

Google docs is wederom ontzettend handig (kom ik nu pas achter), ook voor mijn bibliotheekwerkzaamheden. Nu kan ik mijn werkzaamheden betreffende het inwerken van alle jeugdmaterialen voor bibliotheek Heerhugowaard beschrijven in Google docs, zodat dit document op iedere pc bewerkt kan worden, want het verandert steeds in de loop der tijd. En kan iedereen dit bekijken, zodat tijdens evt. langdurige afwezigheid de werkzaamheden aan de hand van dit document overgenomen kunnen worden.
Het document dat ik gepubliceerd heb, staat ook onder links, het zijn de dagelijkse gedachtes die mij aanspreken en die ik bewaard heb, mijn blogtitel heb ik er ook uit vandaan.

Ding 12 Microblogging met Twitter

Toen Bibliotheek Kennemerwaard ging twitteren, heb ik ook een Twitter account aangemaakt en een paar interessante personen opgezocht die ik wel wilde gaan volgen. Vond het grappig dat ik opeens werd gevolgd door verseviskoerier terwijl ik nog geen enkele tweet had geplaatst.
Nu ik mijn eerste tweet heb geplaatst, zie ik meteen ook deze tweet op de www van mijn hyves verschijnen. In navolging van Elemental-granny heb ik mijn twitter en hyve bij links gezet, zodat de liefhebbers mij kunnen volgen.
Mijn voorkeur gaat toch naar hyves boven twitter, omdat je daar veel meer op kwijt kunt. Bijvoorbeeld een leuke foto op Twitter kan alleen als je het bestand verkleint en dat heb je niet met hyves.

zondag 18 april 2010

Ding 11 Ontdek wiki's en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Ben vandaag aan de slag gegaan met wiki's en heb een stukje geplaatst op de 23 Dingen wiki. http://23dingen.pbworks.com/Skeeleren
Ik heb ook andere wiki's gekeken en de publiekswiki van bibliotheek Deventer sprak mij wel aan. Vooral de dossiers op deze wiki zijn de moeite waard om te bekijken. Helaas kan ik niet direct de interacties tussen het publiek en de bibliotheek Deventer ontdekken.
Wat mij opviel bij de Commoncraft show over wiki's, dat de campeerploeg wel vermeldde wat er meegenomen werd op vakantie, maar niet erbij wie wat meenam. En dat lijkt mij toch heel belangrijk voor het welslagen van een goede vakantie. Stel dat iemand de tent vergeet....Wie zou die ook alweer meenemen?

Ding 10 Social bookmarking en Delicious

Had geen idee wat ik me voor moest stellen bij Delicious, al vond ik Delicious wel lekker klinken. Na 1 blik op de site (zag er very difficult uit), ben ik meteen naar de uitleg gegaan en heb mijn eigen Delicious gemaakt met een aantal bookmarks erop. Ook had ik mijn blog erop gezet en de 23dingen van Kennemerwaard. Maar een wildvreemde kon er ook op klikken en ermee aan de slag. Dus die heb ik nu gemarkeerd als private. Vervolgens had ik van Delicious mijn private RSS op mijn blog gezet, ook niet handig, want nu kon weer iedere wildvreemde op mijn private gemarkeerde sites komen. Dus daarna meteen de gewone RSS feeds op mijn blog gezet. Ik vind het ongelooflijk handig dat ik nu op iedere willekeurige pc. mijn favoriete sites beschikbaar heb. Nu kwam ik er ook achter dat bibliotheek Kennemerwaard van bijna niemand een favoriete site is (3 bookmarks). Hier ligt dus nog een schone taak weggelegd voor de bibliotheek om ervoor te zorgen dat het wel een favoriete site wordt!

zaterdag 10 april 2010

Ding 9 Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0

Foto van bibliotheek Heerhugowaard by Milonga (van Flickr gedownload.)
Toen ik bij Flickr ging kijken wat Flickr zou kunnen betekenen voor de bibliotheek, kwam ik bij het intikken van bibliotheek Heerhugowaard hele mooie foto's tegen, waaronder deze foto. Had ik hier eerder aan gedacht, had ik zelf geen foto's genomen, want er staan hele mooie foto's bij die ik had kunnen gebruiken voor de vorige opdrachten. Maar Flickr kan wel degelijk wat betekenen voor de bibliotheek. Als bibliotheek Kennemerwaard zich meer wil profileren op Web 2.0. kunnen we Flickr gebruiken om mooie foto's er op te zetten van alle activiteiten om te laten zien aan de wereld dat de bibliotheek bruist van activiteiten. Als je het trefwoord library er aan hangt worden we ook nog over de grenzen bekeken. Wat ik ook leuk vind is dat door de tag 23dingen aan mijn foto's toe te voegen, mijn foto's ook te zien zijn op de 23 Dingen - Kennemerwaard site.
Afgelopen week mochten we meedenken over het meerjaren beleidsplan van bibliotheek Kennemerwaard (dank hiervoor!) en er kwam o.a. uit naar voren dat we actiever en interactiever mogen worden op Web 2.0 om met mensen in contact te treden en ze op de hoogte te brengen van alles wat de bibliotheek te bieden heeft en ze mee te laten denken, hun meningen te horen, mogelijkheden te bieden voor boekrecensies en leestips etc.
RSS feeds zijn ook heel handig gebleken, ik hoef even op Igoogle te klikken en op google reader om in 1 oogopslag te zien wat er aan nieuwe berichten bij is gekomen en aan blogs van mijn medecursisten en dat scheelt toch wel tijd. Ik heb ook Netvibes zodat ik kan zien wat het handigst is, maar ik neig toch meer naar IGoogle.
Blogs zijn ook een goede manier om te laten zien wat er leeft in bibliotheekland. Om dichtbij huis te blijven, vind ik de blogs van Jan Kaldenbach heel interessant om te lezen over o.a. wat mensen willen van de bibliotheek.
De term RSS is nog heel onbekend in de omgeving, blogs zijn al bekend en ik merk dat er in mijn omgeving de meeste belangstelling uit gaat naar online fotoalbums.
Mij is nu wel duidelijk geworden met deze cursus dat Web 2.0 een niet meer weg te denken wereld is, waarin iedereen kan kopen, verkopen, communiceren, reageren, z'n mening kwijt kan en z'n kennis kan spuien, foto's kan delen en ga zo maar door. En wil je als bibliotheek de boot niet missen, wij hier actief en interactief aan mee mogen doen.

woensdag 7 april 2010

Vervolg Ding 8 Online plaatjes bewerken

Deze foto van bibliotheek Heerhugowaard heb ik met picnik bewerkt. Ik ga ook nog eens de andere fotobewerkingsprogramma's, zoals Generator Blog, Imagegenerator, Fotoaanpassen.nl etc. bekijken en dan kijken welke het leukst is om mee te werken. Maar ik zie dat Ding 9 al op mijn posting staat te wachten, dus daar ga ik eerst mee aan de slag.

zaterdag 3 april 2010

Ding 8 Online plaatjes bewerken

Hierbij wens ik iedereen gezellige en creatieve Paasdagen toe!

Jenny, Floortje en Amy hebben de Paastak heel mooi versierd en van Marjolein heb ik het geschilderde paasei gekregen. Dit paasei heb ik via FD's Flickr Toys bewerkt via FX en vervolgens deze foto met Edges bewerkt. Zo ben ik zelf ook nog een beetje creatief.
xx


Vervolg Ding 6 en Ding 7 Flickr ontdekken

Het is mij uiteindelijk, hèhè, gelukt om via Flickr en mosaic maker Flickr (gegoogled) deze foto's op te slaan in mijn afbeeldingen en vanuit afbeeldingen is het simpel om een afbeelding in mijn blog op te slaan.
Via een url adres lukt het mij niet om foto's van Flickr in mijn blog te krijgen.
Aan deze foto's van Bibliotheek Heerhugowaard heb ik in Flickr de tag 23dingen toegevoegd.